Isaac Newton Hayatını Kurtarsın İster misin?

Newton, hareket yasalarında kabaca der ki,
“Eylemsizlik : Cisim, aksi bir güçle ya da dirençle karşılaşmadığı sürece, durağanlığını ya da devinimini sürdürür. / İvme : Bir cismin ivmesindeki değişim, cisim üzerine uygulanan güçle ile orantılıdır ve gücün uygulandığı doğru boyunca gerçekleşir. / Etki – Tepki : Üzerine bir güç uygulanan cisim, aynı oranda güçle karşılık verir.”
 
Bilim, yaşamdan ayrı değildir. Şöyle ki;
 
Etki – Tepki : Birine yaptığın herhangi bir etki – pasif de olsa – sana eşit oranda tepki olarak döneceğinden aslında sen de eşit oranda örselenirsin. O zaman kime ne dediğine ya da ne yaptığına dikkat etmekte yarar var.
 
İvme : Birini iteler ya da ötelersen, direnci ve tepkisine rağmen, ivmesi, hareketi, yönelimi etkin doğrultusunda olacaktır. Yani, itersen, uzaklaşır. İttiğin birinin sana yakınlaşmasını bekliyorsan yanılırsın. Uzaklaşmama, itelediğin yöne doğru gitmeme olasılığı verebileceği karşı güç ya da gösterebileceği direnç kadardır; sonsuz değil.
 
Eylemsizlik : Newton usta diyor ya, başka bir etki yoksa durma hali ya da devinim sürecektir diye, bu bir sürtünme olmadığı sürece cismin hareketinin süreceğini anlatır. Hava bile yavaşlatan  durduran sürtünmeye neden olur. Yani, ilişkilerde sağlıklı ve uzun yollar yürümek istiyorsan, ona sürtünerek yavaşlatacak, hatta durduracak etkilerden derhal arınmaya bakın. Dışarıdan HİÇBİR ŞEYİN hızınızı ve hazzınızı yavaşlatmasına izin vermeyin. Dışarından sürtünmeye izin vermezken, içeride de sürtüşmeye izin vermeyin.
 
Bilim, sadece bilim değildir. Doğanın ve yaşamın gerçeklerini anlama işidir. Safsatayı koyuver, aklı ön plana çek, daha kolay mutlu olursun.
 
İşte bilim bu işe yarıyor.
* * *

2 thoughts on “Isaac Newton Hayatını Kurtarsın İster misin?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.